Szerző: turosushi | 2010. szeptember 13.

Montreál

Dobpergés, csinnadratta, újabb örömhír, Peti vízuma mellé ugyanaznap találtunk lakást is Montreálban.

De miért is kerestünk egyáltalán?

Amikor láttuk, hogy alapvetően tetszik Kanada, akkor lelkesen elfogadtam (én, Réka) egy ösztöndíjat (egy csere-félév) egy montreali egyetemen (HEC Montréal). Aztán januárban már tényleg békén hagyom majd az oktatási rendszerünket, és lediplomázok. Tényleg. Kis vacillálás után úgy döntöttünk, Montreálba költözünk mindketten, ahelyett, hogy én (Réka) ingáznék Montreál és Toronto között, ami kicsit nagyobb távolság, mint Salzburg Budapesttől, az autópálya viszont sokkal unalmasabb.

És aztán egyelőre ismerősöknél lakva, és napi sok órát lakáskereséssel töltve elkezdtem egyetemre járni, FRANCIÁUL. A fene a pofámat, mi? Nem mondom, hogy nem kihívás, néha már fáj a fejem a sok gondolkodástól, de az egésszel annyi célom van, hogy használható szinten tudjak a végére franciául, és az megvalósíthatónak tűnik. A múlt héten már fel is szólaltam az egyik órán nagy lelkesen, próbáltam bebizonyítani, hogy attól, hogy Hofstede azt tippelte Magyarországról, hogy individualista kultúra vagyunk, ez még nem feltétlenül igaz.

A lakáskeresés azért bizonyult rendkívül bonyolultnak, mert egy furcsa rendszer van érvényben Montreálban. Majdnem mindenki július elsejével köt, és bont fel lakásbérleti szerződést. Aki véletlenül nem, az sem akar holmi jöttmenteknek lakást kiadni viszonylag rövid időre, mert ha te, mint tulajdonos befogadsz egy bérlőt, azzal számunkra hihetetlen jogokat adsz át, és ha nem jön össze a dolog, akkor sem nagyon tudod a bérlőket kitenni a lakásból. Elképesztő, hogy mennyire más szerződéseket kötnek itt, mint otthon.
Három hét, napi 2-3-4 órás keresés után (ebben benne van az interneten nézegetés, a telefonálás, és az ismeretlen utcák felfedezése is) azt hiszem, megvan az igazi. Szerdán írjuk alá a szerződést, jövő héten már költözhetünk is. Majd bemutatjuk az új otthont is részletesen természetesen.

Aztán idővel turistaként is felfedezzük a várost, és akkor lesznek képek, meg élmények.

UPDATE: Azt hittük, hogy találtunk lakást…tegnap este kedvesen felhívtak, és közölték, hogy ja, mégsem…és ez a harmadik ilyen a 3 hét alatt…úgyhogy most mindent kezdünk elölről. Újra. ÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁ

Reklámok

Responses

  1. Úgy látom a lelkesedés azért még megvan.

  2. […] Toronto, helló Montreal Szóval ahogy Réka korábban megírta, elszántuk magunkat, hogy áttesszük a székhelyünket Torontóból Montrealba. Merthogy Réka […]


Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s

Kategóriák

%d blogger ezt kedveli: