Szerző: juharszirup | 2010. szeptember 10.

Tortúra

Hogyha röviden kellene bemutatom a kanadai vízum ügyintézési rendszert, akkor azt mondanám, hogy “nem kommunikálják túl a dolgokat”. Ha valaki vízumügyben tévedt erre a blogra, azt üzenem neki: kitartás!

Röviden felvázolom az elmúlt egy-két hónapot. Júliusban leadtunk egy vízumigénylést. Arra alapoztuk, hogy Rékának van tanulóvízuma, és az alapján én, az élettársa, igényelhetek munkavízumot. Ezt Réka derítette ki, mert ezt se kommunikálják túl sehol.

Az első igénylést visszautasították. Ezt augusztus 10-én tudtuk meg. Vancouverben. 13-án kellett volna elhagynom az országot. Érthetően kicsi összeszorult a gyomrunk. Annyit írtak, hogy adjunk le további papírokat ami Réka és az én kapcsolatomat bizonyítja. És hogy a “declaration of common law partnership” még nem bizonyítja, hogy mi common law partnerek vagyunk. Érted…? Azt nem mondták el, hogy milyen papírokat igényelnek még. Nem kommunikálják túl.

A bevándorlásügyi hivatal honlapján egy szót sem ejtenek arról, hogy vannak igazi irodáik is. Pedig vannak ám. Állítóleg minden nagyobb kanadai városban. Mi egy kanadai ismerősünknek és magyar feleségének köszönhetően 11-én kiderítettük, hol van az iroda Vancouverben. Ezt egy nonprofit bevándorlásügyi szervezet árulta el, magának az irodának telefonszáma ugyanis nincs. Nem kommunikálják túl, na.

Lóhalálában elrohantunk a bevándorlási hivatalba. Ott 10 perc alatt sorra kerültünk, majd nagyon kedvesen azt javasolták, hogy adjunk le egy újabb jelentkezést most, nagyon gyorsan. Amikor megemlítettük az ügyintézőnek, hogy “nade a honlapon azt írták, hogy az éppen érvényes vízum lejárta előtt legalább 3 héttel le kell adni az újabb igénylést”… nos, erre csak legyintett egyet, hogy “az nem olyan fontos”.

12-én leadtuk a második jelentkezést, benne születésnapi fotókkal, karácsonyi képekkel, fotókkal 3 kontinensről, közös bankszámlakivonattal, satöbbi. Mi igyekeztünk túlkommunikálni 🙂 Sikerült.

Tegnap megkaptam a munkavízumom. Pontosabban “open work permit”, amivel kórházak és iskolák kivételével kb. bárhol vállalhatok munkát. Egy borítékban küldték el, mindenféle kísérőlevél nélkül. Nem kommunikálták túl. De ezúttal nem neheztelek rájuk…

Reklámok

Responses

  1. Szép az endedély. Már csak alkalmazni, használni kell valahol. Bízva bennetek -a nem túlkommunikált lehetöségek ellenére- megtaláljátok a megoldást. Jó tanulást, jó munkát.

  2. Ugye kishazánkban meg túlkommunikálják, viszont eredmény nulla.

    Sikeres munkakeresést!


Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

Kategória

%d blogger ezt kedveli: