Szerző: turosushi | 2010. július 28.

Medvék járnak

Tavaly nyáron, Erdélyben túrázva a szemetesek mellett egy A4-es lap méretű tábla figyelmeztetett arról, hogy “medvék járnak”. A Sziklás-hegységben valószínűleg ugyanez a helyzet a medvéket illetően (na jó, biztosan sokkal több van, meg grizzly biztosan nincs a Szent-Anna tónál), a tájékoztatás viszont egészen más dimenziókban mozog. Ha kinyitsz egy könyvet, vagy megnézel egy weblodalt a környékről, azonnal mindenhol figyelmeztetnek arra, hogy ez bizony a medvék országa, és tegyél meg mindent annak érdekében, hogy ne találkozz velük. Na nem azért, mert ha találkoztok, biztosan probléma lesz, hanem azért, hogy a medve ne szokja meg az embereket, és ne kezdjen el pimaszkodni.

A tervek szerint különböző ritmusgyakorlatokat tapsolva fogunk végigmasírozni az erdőkön, már van sípunk, majd néha fütyörészünk, és ha mégis összetalálkoznánk egy macival, lesz nálunk “medvespray” (egy marha erős bors-spray, ami eltántorítja a medvét, és szerintünk mellesleg mi is megfulladunk tőle). Tegnap gondosan végigtanulmányoztuk a használati utasítást, és találtunk néhány igen jó stratégiát egy medvetámadás túlélésére. A kedvenc részünk az, ami arról szól, mit kell csinálni támadás esetén. Ha egy grizzlyvel találkozol, halottnak kell tettetni magad, ha egy sima fekete medvével, nem. Kivéve a következő esetet, idézet szó szerint:

“If a bear of any type keeps biting you for a prolonged period of time, or if you are convinced it is feeding on you, fight back. Never play dead if you know that a bear is preying on you.”
Azaz: Ha egy bármilyen medve már hosszabb ideje harapdál (mi az a hosszabb idő, gondolod, hogy akkor még eszméletemnél leszek???), vagy meg vagy róla győződve, hogy tápláléknak tekint (megbeszéljük, vagy mi?), akkor harcolj. Soha ne tettesd magad halottnak, ha tudod, hogy a medve zsákmányként tekint rád…
Ez a rész nagyon tetszik, majd figyelünk…

Egyébként aggódni azért nem kell, abban a világban vagyunk, ahol az embereknek elmagyarázzák, hogy ne tedd be a macskát a mikrosütőbe, szóval lehet, hogy kicsit túlzott az elővigyázatosság. Ha meleg medvekakit látunk, biztosan visszafordulunk.

A másik kedvencünk a felkészülés során, hogy úgy tűnik, egyetlen értelmesen fotózható hely van az egész Sziklás-hegységben. Ezt találtuk ugyanis:
Frommer’s Banff and Jasper National Parks könyv borítója:

Frommer’s British Columbia and the Canadian Rockies könyv borítója:

A Lonely Planet Canada könyvünk borítója:

És a wikipedia Sziklás hegységre vonatkozó szócikkében a következő kép található:

Kezdünk elbizonytalanodni, lehet, hogy egy nagy átverés az egész. Reméljük ezen az egy tavon kívül azért van még valami arrafelé. Mindenképpen beszámolunk róla, hogy valóban létezik-e a Sziklás hegység.

Ja, és lapzárta után jöttem rá, hogy ezen a könyvön is ugyanaz a tó van… már-már kísérteties…

Reklámok

Responses

  1. Ha más nem, lesz egy közös fotó A medvével 🙂 Már ha éppen nem zsákmányként tekint rátok …

    Honnan fogjátok felismerni a medvekakit? Haribo medve alakja van? Egy jól megtermett akármi is biztos kupacol akkorát, mint egy kisebb medve.


Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

Kategória

%d blogger ezt kedveli: