Szerző: turosushi | 2010. július 15.

MFM 4 – Megfejtés

A sárkánytojás maga.

Negyedik versenyzőnk chirimoya névre hallgat. Ezúton is gratulálunk kissé bizonytalan helyes megfejtőnknek, vik-nek!! Félrevezető lehetett, hogy a chirimoya elvileg vagy zöld és pikkelyes, vagy barnás és sima bőrű. Tudom, hogy ezen dilemma miatt nem kommenteltetek többen. Ezek szerint még ebből a gyümölcsből is sikerült az egyik különleges fajtát megszereznünk.

És egy kis információ róla:

A növény az Andokban, 1000 és 2000 m közötti magasságban honos Kolumbiától Bolíviáig, valamint világszerte termesztik. Európában Spanyolország az a legészakibb terület, ahol még jól érzi magát. Problémás a termesztése, mert csak 4-5 év növekedés után hoz termést a fa, és akkor is csak évente kb. 30 darabot (per fa). A szakirodalom szerint nyomásra nagyon érzékeny, és nehezen tárolható, szóval ennek valószínűleg ezért nem volt annyira szemérmetlenül alacsony az ára.

Persze mint a gyümölcsöknél általában, most is csak az evés után álltunk neki utánanézni, hogy mi is ez, viszont lehet, hogy innentől kezdve kicsit elővigyázatosabbak leszünk. Azt olvastam ugyanis, hogy a magja kiváló tetű és parazita-irtó, valamint halméreg, a magot körülvevő tok pedig a szemmel érintkezve vakságot okozhat. Hm.

A miénk így nézett ki darabjaiban:

Az angol oldalak szerint íze az almára emlékeztet, a magyarok meg a mangóhoz és ananászhoz hasonlítják. Szerintünk talán valahol a kettő között. A húsa kicsit kásás, olyan mint egy jó érett körtének, a kés úgy vágja, mint a vajat, az íze pedig édes, lédús de sok minden mást nem lehet elmondani róla szerintem. Sok olyan trópusi gyümölccsel találkoztunk már, amelyik számunkra szokatlanul “íztelen” (lichi, papaya, chayote…) Elvileg készítenek belőle szószokat és leveket, de nem tudom, azok milyenek lehetnek.

A következő MFM dupla kiadás lesz, maradjatok velünk!

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

Kategória

%d blogger ezt kedveli: