Szerző: juharszirup | 2010. június 29.

MFM 3

A 3. Mystery Food Monday várva várt megfejtése következik:

A jószágot szerintünk magyarul “puncigyümölcs” néven kellene anyakönyvezni, mert hát, na…nézzetek rá.

Amikor megláttuk a felkupacolt zöldségek között, és kiderült, hogy 5 db 3 dollár, azonnal meg kellett vennünk.
Megkérdeztük a kínai eladót, hogy mi ez, mire csak annyit válaszolt: nem tudom. Aztán faggatóztunk még egy kicsit, és kiderült, azt azért tudja, hogy mit árul, csak épp az angol nevéről nincs halvány fogalma sem. Semmi gond, ügyesek vagyunk, elismételtettük vagy tízszer vele a kínai nevet, gondoltuk otthonig megjegyezzük, aztán valahogy beírjuk majd valamilyen keresőbe. Naiv ötlet volt természetesen. Nagyjából egy perc alatt felejtettük el, de szerencsénkre jött egy angolul kiválóan tudó kínai hölgy, és elmondta a spanyol nevét is, hátha azzal közelebb kerülünk az igazsághoz. Ezt is elismételtük néhányszor, és mire hazaértünk, ezt is elfelejtettük. Tudtuk, hogy mintha ‘kojot’ lenne, de hát az mégsem zöldség. Aztán újra felfedeztük a nagyszerű internet és nagyszerű képek segítségével.

A zöldség-gyümölcs tehát a CHAYOTE (ejtsd: csajoti). Ez nagyjából a dolog angol-spanyol neve, magyar megfelelőt nem találtunk. Ha valaki tud esetleg, írjátok meg alant!
És hogy mire jó? Valahol az alma és a tök között van, mind ízben, mind állagban (a ‘birstök’ megfejtés nagyon közel volt). Lehet nyersen enni (szerintem egyáltalán nincs íze), vagy párolva, főzve, raguban. A dél-amerikai és az ázsiai konyhák is előszeretettel használják. Az almához és a tökhöz hasonlóan olyan íze lesz, amilyen fűszer kerül mellé. Mi egy kakaós-fahéjas mexikói csirke mellé csináltunk belőle köretet, pici mézzel és chilivel. Sajnos kép nem készült, mert a vendégek már türelmetlenül várták hogy ehessünk végre, de a magokat leszámítva nagyjából így nézett ki:

Egyébként városi legenda kering arról, hogy a McDonaldsban egy időben az almás pitében ezzel helyettesítették az almát, mert hogy olcsóbb (persze számomra elképzelhetetlen, hogy hogy lehet valami az almánál olcsóbb…) és ugyanolyan állagú, az ízről meg úgyis jóféle porok gondoskodnak.

Láttatok már otthon ilyet?

A kép egy indiai kajás oldalról származik, recepttel együtt elérhető itt.

Reklámok

Responses

  1. Természetesen itten a trópusi tüskéstökről van szó 😀
    http://webcache.googleusercontent.com/search?q=cache:Fm99pF4hpCUJ:ildinko.blogspot.com/2007/12/mi-ez-zldsg.html+CHAYOTE+n%C3%B6v%C3%A9ny&cd=10&hl=hu&ct=clnk&gl=hu

  2. Tüske hiányában, a pontosabb értelmezést elősegítendő mégiscsak lobbiznánk a puncigyümölcs érdekében…


Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

Kategória

%d blogger ezt kedveli: