Szerző: juharszirup | 2010. május 2.

bringa lobbi

Hosszabb szünet után egy bemelegítő bejegyzéssel folytatjuk a blogot, egy laza témával, a biciklizéssel. A Lonely Planet szerint “Torontoban érthető okok miatt nem túl kiterjedt a biciklis kultúra”. Na, ez kamu, bár némi igazság azért van benne.

Egyrészről rengeteg kis apróság van, ami megkönnyíti a bringások életet. Néhány példa alant képpel is illusztrálva, de fel is sorolom őket:

Lehet biciklit szállítani a buszokon. Itt jó alacsonypadlós buszok vannak, viszont nagyon szűk rajtuk a hely. Ezért aztán nem is a buszba lehet felvinni a bringát, hanem a busz elején van egy lehajtható tároló, ami két bringát képes fogadni. Ezt illusztrálja első fotónk. Plusz előny az utasoknak, hogy karambol esetén a bringák jól tompítják a becsapódás erejét…

Lehet biciklit szállítani a metrón. Erre a tényre egy olyan tábla hívja fel az emberek figyelmét, ami a görkoris lobbi gyengeségét is mutatja egyben. Bringát ugyanis lehet vinni metrón, de görkorizni nem szabad. A metrón szállítás jelentős eseményét a lenti tűéles fotón modellünk, Réka demonstrálja, amint a mai napon (használtan) vásárolt bringáját hozzuk éppen haza elég messziről. Ha ezen a ponton bárkiben felmerülne, hogy miért akarna bárki biciklit szállítani a buszon/metrón, akkor emlékeztetném, hogy ez egy hatalmas város, és nem minden pontjába ér el a TTC (torontói BKV).

– Ha az ember beért a városba, akkor szívesen ki is kötné valamihez a bringáját. Épp ezért számtalan bicikli-kikötőt telepítettek szerte a belvárosban. Érdemes jól megválasztani a lakatot, mert lopni azért itt is lopnak. A közelmúltban pl. a rendőrség lefülelet egy bringatolvaj bandát, akik 2 év alatt 3000(!) cangát kötöttek el. A tulajok mázlija volt, hogy a tolvajok nem adták el a gépeket, hanem (állítólag) azt várták, hogy beüssön a benzin-krach, és amikor nincs, vagy nagyon drága már az üzemanyag, akkor a sok biciklit jó drágán eladják. Ezért tárolták a 3000 gépet, és a lefülelés után sok szerencsés tulaj visszakaphatta sajátját.

– Sok helyre be lehet hajtani bringával, de görkorival vagy kutyával (mármint sétáltatva, nem lovagolva) például nem. A lenti fotó épp egy hatalmas sírkert bejáratánál mutatja, hogy bár bringával van sebességkorlátozás, de görkorival nincs sebesség!

– És a legszebb, hogy az 1000 dollár értékű bringákra, illetve olyan hasznos holmikra, mint lámpa, csengő, bukó, 2007 óta nem vetik ki az egyik fajta adót (kvázi Áfa). Persze nyár végén állítólag adóegyszerűsítés miatt több adót egybevonnak, és ezzel ezt a kedvezményt lehet, eltörlik, de azért egyelőre még ne sirassuk.

A fentebbi bekezdést úgy kezdtem, hogy “egyrészről”, ezért most jönnie kell egy “másrészről”-nek is. Szóval másrészről nem biztos, hogy a torontóiak megérdemlik mindezt 🙂 Sokan télre kint hagyják a bringát, nem ritkán az utcán lelakatolva, és az aktív használók közül is sokan olyan mélyre letolják a nyerget, hogy a majom az ő köszörűkövével kifejezetten vonzó látvány hozzájuk képest.

Még egy szót az árakról is. Vannak itt elég jó árban bringák, de általánosságban drágák annyira , hogy az USA-ban látható árakkal összehasonlítva felháborító legyen a különbség. Viszont cserébe a teljes paletta megtalálható, kedvencem pl. egy közeli bringaboltban a 8990 dolláros Cannondale…

Hogy miért született mostanában olyan kevés (nulla) bejegyzés, arról is majd írunk a megfelelő időben. Addig is megnyugtatok mindenkit, hogy terveink szerint azért sűrítünk a dumákon.

Na és akkor a fotók:

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s

Kategóriák

%d blogger ezt kedveli: