Szerző: turosushi | 2010. március 23.

Stag & Doe – szarvasfiú és szarvaslány

A következő néhány sorban bemutatunk egy nagyon érdekes, bár nekünk kicsit furcsa helyi jellegzetességet.

Az úgynevezett “stag & doe” buli a lánybúcsú-legénybúcsú egyik változata, a wikipedia szerint főleg Angliában és Dél-Ontarioban jellemző, úgyhogy teljesen autentikus forrásból tudunk mesélni róla.

Az estét általában jóval az esküvő előtt szervezi meg az ifjú pár, közösen, minden ismerőst-barátot meghívva. Az alkalom lényege, hogy a család és a barátok felajánlásaiból pénzt gyűjtsenek az esküvőre. Ezért van rendes belépő (ugyanannyi volt, mint egy 12 tagú kubai zenekar táncos koncertjére), fizetsz az italokért (ugyanannyit, mint a bárban, ahol a kubai zenekar volt), általában van tombola – ismerősök felajánlásait lehet megnyerni 1-2-5 dolláros jegyekkel, és van még rengeteg “bazári” játék. Lehet célbadobni labdával (5 dollár / 3 próbálkozás), célbaütni hokiütővel (ugyanaz az ár), az est végén a nyertes általában kap egy üveg italt. Pohárkocogtatás helyett fel kell ajánlani 5 dollárt, hogy lásd a leendő ifjú párt csókolózni, vagy húsz dollárért az örömszülők is megteszik ugyanezt. A csendes árverésen és az “akinek több pénz gyűlik a dobozában, az kap egy tortát az arcába” akciókon kívül a kedvenc játékaink a “toonie toss” és a “flip cup” voltak.

Az első esetében egy kétdollárost (toonie) kell minél közelebb dobni (vagy csúsztatni) egy vodkásüveghez. Akié a legközelebb áll meg a kb 10 perces játék végén, az nyeri az italt. Valahol a curling és a tavon kacsázás hibrid keveréke ez. Értelemszerűen egy dobás két dollárba kerül. (Mi a kicsit kevesebb, mint 10 perc alatt legalább 200 dollárt számoltunk össze…)

A “flip cup” egy ivós játék, fél pohár sör felhajtása után pöccintéssel fel kell fordítani az üres műanyagpoharat, csapatokban, időre. Egy menet 5 dollár a kihívó csapatnak, aki pedig az est végére a legtöbb meccset nyeri, nyer egy….üveg italt!

Egyébként a buliban volt még vacsi (ingyen!), zene (többek között magyar mulatós!), kicsi tánc, és tulajdonképpen egy kellemes mosolygós este volt összegészében.
Azért az egész szokás nagyon-nagyon-nagyon furcsa, és bár értjük a lényegét, akkor is hülye érzés lehet intézményesített formában pénzt kivenni az ismerőseid zsebéből…nekünk legalábbis az lenne.

Reklámok

Responses

  1. nem unatkoztok!! :))


Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s

Kategóriák

%d blogger ezt kedveli: