Szerző: turosushi | 2010. március 19.

Ravinaveszély…

A könyvtárból beszereztünk egy könyvet, “walks around Toronto” címmel. Az olyan, város és a természet között ingázó emberkéknek, mint mi, kész kincs ez! És mivel már nem kell az életünkből másfél órát rászánni arra, hogy bent legyünk a belvárosban, a pár héttel ezelőtt már rögtön neki is vágtunk egy-egy sétának.

Toronto elég budapestes abból a szempontból, hogy akad benne zöld egész szép mennyiségben. Na, azért vertikális kilengésekkel nem annyira dicsekedhet, még annyival se, mint Bp. Ráadásul a parkok némelyike elég fura. Merthogy kisebb folyók, csermelyek, metrók, vasutak és egyéb, inkább hosszú mint széles dolgok miatt a parkok mellett akad bőven inkább “sétaútvonalnak” nevezhető zöldség is.

A folyót és a csermelyt nem magyarázom, a medre mentén lehet sétálni, mert nem betonozták be őket, na.

A metró úgy jön képbe, hogy amikor építették a nyomvonalat, akkor a bontás felé nem egy út került, hanem rehabilitálták a természetet, és így megtartottak egy-egy szelet zöldet a metrók felett. Itt szó szerint szeletet kell érteni, szélessége a metróhoz szükséges lapos + 5-5 méter széles dombos zöld az oldalánál. Azért sokkal jobb, mint a semmi.

És akkor van még az a sétaútvonal (ez lapos, és főleg házak között), amelyet egy régi “külvárosi” vasútvonal helyére alakítottak ki, és mivel a külváros azóta vagy 20-30 km-rel északabbra költözött, a vasútvonal pedig egyébként is becsődölt a megépítése utáni második évben (1892-94), a városatyák úgy döntöttek, sétaútvonal és mókus-játszótér lesz a helyén.

És hogy mitől “ravinaveszély”? Attól, hogy a fentebb említett csermelyes vizes völgyek tisztességes angol neve ravine [rə’vi:n]. Innen pedig ugye egyszerűen következik a ravina, ami adott esetben veszélyes. A szó egyébként francia eredetű, ezért ilyen furcsa első hallásra. Mindenesetre, ilyenek hálózzák be egész Torontót, belvárosi lakásunk 15 perces környezetében is egyből van kettő. Kiválóak sétára, futásra, kutyakergetésre.

A fotók az elmúlt 3 hét vegyes termékei, így fordulhat elő, hogy némelyiken havazik, némelyiken pedig hét ágra süt a nap.

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

Kategória

%d blogger ezt kedveli: