Szerző: juharszirup | 2010. február 21.

DiverCity

A kezdeti szárnypróbálgató bejegyzések után most jöjjön valami konkrétabb: egy első benyomás a városról.

Bár a partraszállásunkkor egy reptéri alkalmazott elborzasztott, hogy bizony mínusz 15 fok van odakint, azóta csak -1 és +1 között alakult a kemény kanadai tél*, így elkezdtük felfedezni a várost. Először csak kóstolgattuk, járkáltunk a belvárosban, kimentünk a tópartra, ilyesmi.

A belvárosban több építészeti irányzat verseng a látképért, ezeket egy képre sűrítettük:

Nem nagy meglepetésre az üveg felhőkarcolók győznek, legalábbis létszámban. Folyamatosan épülnek ilyenek a belvárosban, lerombolnak valami kevésbé feltűnőt, és a helyére jöhet az új csili-vili csoda.

Aztán vannak a régi épületek, amolyan newyorkstyle. Jóleső kontraszt az előzőekkel szemben, de ritkák, nagyon. És őszintén, európai szemmel nézve annyira azért nem extrák. A képen az óratornyos épület amúgy a régi városháza.

És hogy a sok kelet európai bevándorló jól érezze magát, stratégiai helyszíneken elhelyeztek néhány “szocreál” műremeket, finn építészeknek hála. A képen a beton gyalogos felüljáró kevéssel múlja felül román testvéreit. Van hasonló szépségű épület is, ami csúnya, de legalább hatalmas.

Ha még nem utálnátok minket eléggé, akkor azzal a hasonlattal teszek még a tűzre, hogy “Toronto kicsit olyan, mint Sydney”. Azaz vannak kisebb-nagyobb felhőkarcolós részei, de amúgy hatalmas területen 2-4 emeletes házak folynak szét.

Amíg Réka a helyi magyar tánccsoporttal volt elfoglalva, addig gyalog nekiindultam a városnak. 30 perc sétával azután, hogy az állam leesett az éjszakai felhőkarcolók látványától, azaz az alábbi képtől, máris a kínai negyedben találtam magam, amit az egyel lentebbi kép mutat be.

És a kínai negyeden kívül van még indiai, olasz, görög, mindez leöntve egy adag kanadai szósszal, szóval sok érdekesség van itt, lesz mit nézni. Egyre inkább érthető a toronto címer felirata: “diversity our strength* a medvék is felébredtek, alig győzzük kerülgetni őket.

Reklámok

Responses

  1. Aztán, ha majd kellően körbenéztetek, látogassatok el a Nagy Tavakhoz és öljeltek le a partján egy göndörszőrű mangalicát. Ekkor már bátran állíthatjátok: van a toron tó!


Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

Kategória

%d blogger ezt kedveli: